Sommaren 2015 går till historien som den sämsta honungssommaren under min korta tid som biodlare.
I media framgår det att det inte bara var jag som var drabbad. Men det var väldigt lokala skillnader.
http://alltombiodling.se/tag/honungsskord/
Det var inte tillräckligt varmt för att blommorna skulle producera nektar, det regnade i princip varje dag så att bina inte kom ut tillräckligt ofta. Jag har i år hört att exempelvis vitklövern behöver 20°C för att blommorna ska producera nektar.
Detta resulterade även i sämre pollinering. Jag har till exempel inte hittat ett enda äpple på våra äppelträd på Nötterhagen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/usel-appelskord-i-malardalen
När sen vädret vart bättre var det mesta utblommat och lämnade inget kvar till bina.
Jag slungade endast 6kg i månadsskiftet juli-augusti, det är 2 kg per invintrat produktionssamhälle, förra året var den siffran mer än den fyrdubbla.
Vid slutskattningen i slutet av augusti var det spridda skurar i kuporna, tyvärr hade jag varit för hoppfull och låtit dem sitta på för många ramar. Det var ytterst lite honung som var täckt, dvs det mesta hade en för hög vattenhalt, men för att garantera binas tillgång till foder skördade jag allt oavsett om det var täckt eller inte och ersatte det sen med tomma ramar som de kunde fylla med sockerlösningen jag gav dem i början av september.
Jag lyckade på så vis skrapa ihop ungefär 26kg totalt(ca 6,5 kg/samhälle) och köpte in 80kg sockerlösning så de skall klara vintern.
Om man jämför ett normalår så brukar ett samhälle ge ca 30kg honung och de förbrukar ca 16-20kg sockerlösning över vintern för att hålla sig vid liv.
I och med den högre vattenhalten fick jag placera honungen i ett öppet kärl täckt med en handduk medans en avfuktare hjälpte till att dra vattnet ur honungen, 20% är den övre tolererade gränsen. Nu har honungen stått upptappad på 1/2kg burkar i 16°C men inte kristalliserat, dvs den har en hög vattenhalt. På grund av detta rekomenderas att honungen förvaras i kylskåp