Arbetet fortskrider och bokningen av säsongens honung har öppnat

Igår slungade jag från kl 9 till 21 med paus för lunch, middag och sjukgymnastik.

76 ramar hade jag skattat, jag sorterar dem efter tyngd och täckgrad, ju mer de är täckta desto lägre vattenhalt. Denna honung vill jag främst bereda och den som är mindre täckt säljer jag främst som flytande då den kan ha lite högre vattenhalt.

Därefter försöker jag att sortera dem per vikt så man får jämnvikt i slungan.

Sen är det dags för det kladdiga jobbet att ta bort täckvaxet. Det gör jag med en avtäckargaffel.

Efter det är det dags att slunga, 4 ramar i taget.
Först på halvfart en stund innan jag vänder på ramarna och slungar ut honungen från andra sidan, detta för att inte ramarna ska tryckas sönder av honungen på andra sidan.

Tomma ramarna ställer jag åt sidan och ställer sen ut dem, inget man rekomenderar i av bin tätbefolkade områden, då det lockar grannbin och risken är då större att man sprider smitta mellan bina.
Bina slickar i sig alla rester av honung i cellerna och den kommer till nytta och ramarna håller bättre.

Honungen i slungan tömmer jag via en grovsil ner i en hink, hinken tömmer jag sen via en filsil ner i en större hink.
Nu visade det sig att några av mina hinkar gått sönder och med tanke på ryggen hade jag önskat att jag inte fyllt dem fulla (28kg st!!!).
hade varit bättre med många små för transporten hem.

Morgonen efter tar jag bort resterna av vax och annat småskräp som kommer igenom finsilen och sen flyter upp till ytan.

Idag har jag diskat och skurat hela dagen.

Jag har även öppnat butiken för bokning av honung: Startsida (storedo.com)

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*