
Honung kan förvaras på olika sätt, beroende på utgångspunkt och syfte.
Svensk honung kristalliseras naturligt.
Om man har flytande nyslungad honung så förvaras den lämpligen i en temperatur över 20-25°C, eller under 5°C då ska kristalliseringen stanna av.
Kristalliseringen går snabbast kring 14°C.
Har man kristalliserad honung så förvaras den gärna svalt, men inte nödvändigtvis kylskåpssvalt, utan mer ”källarsvalt”.
Men den ska förvaras mörkt och helst torrt då honungen är hygroskopisk, dvs den drar åt sig fukt. (Det är därför den är bra att lägga på brännskador).
Om flytande honung har stelnat (kristalliserat) kan man värma den, men inte över 40°C!
Då förstör man de nyttiga ämnena och enzymerna.
Så kort sagt kan man säga att ska du långtidsförvara honungen, ska den stå svalt, men när du ska använda den så ställer du fram den lite varmt, populärt är ovanpå kylskåpet.
Själv står min egen honung i källaren till dess jag ska använda den, då tar jag en oöppnad burk och ställer den ovanför kylskåpet, där får den stå tills jag har ätit upp den.
Lämna ett svar