Sommaren 2017

Sommaren 2017 går inte till historien som något bra år, honungsskörden blev bättre än både 2015 och 2016, men inte lika bra som 2014.

Maj är en av de viktigaste månaderna, det är då som drottningen på allvar kommer igång att lägga ägg, vid gynnsamma förhållanden 2-3000 ägg/dag!!
I år var det få gynnsamma förhållanden.

Första halvan av maj var kall, sen blev det varmare med en topp 28/5 med 28°C, sen blev det aldrig varmare under hela sommaren.

Sommaren var torr, sval och blåsig. Tänk er ett litet bi med full last av nektar kämpa sig fram utan vatten och blåsig motvind. De fick kämpa hårt i år.

Alla 5 samhällen som jag vintrade in hösten 2016 överlevde tack vare sockerlösningen de fick av mig. Den honungen som jag tog från dem hade aldrig räckt hela vintern.
Jag fick ge 4 av dessa samhällen extra sockerlösning i maj då det var helt tomt i deras lager.

I Juni sålde jag 2 samhällen till en biodlare i närheten som förlorat alla sina samhällen.

De 3 jag hade kvar delade jag innan midsommar i 6 lika delar. De 3 drottningarna jag hade fortsatte att kämpa på. I 2 av de 3 avläggarna födde arbetsbina upp nya drottningar, det sista samhället fick jag avveckla då de inte lyckades föda upp en ny drottning. Helt enkelt kasta ut alla arbetsbin på marken framför de andra kuporna och plocka bort deras kupa. Då kryper de så småningom in och ansöker om asyl i de andra kuporna och på så vis stärker upp dessa samhällen.

Jag slungade lite honung för eget bruk och sålde en begränsad mängd flytande i början av Juli.

Hela tiden fram till mitten på Juli håller man efter varroakvalstret genom att locka dem att lägga ägg i speciella celler som man skär ut och fryser in, en gång i veckan.

I Augusti, närmare bestämt 24/8 slutskattade jag och slungade den honung som en del av er nu har köpt.

Totalt sett blev det på de 5 samhällena jag vintrade in på hösten 75kg honung, det vill säga 15kg per samhälle. 2014 var det 28kg per samhälle, 2016 var det 5kg per samhälle.

Sammanfattningsvis tycker jag att det tre senaste åren visar på en trend att det blir mer ostadigt väder, troligtvis på grund av klimatförändringarna. Troligtvis är bina mer anpassningsbara än oss efter 80 miljoner år av utveckling. De har överlevt flera katastrofer och klimatförändringar än oss.

En större fara är gifterna som används inom jordbruket och trädgårdsodlingar. Det säger sig självt om man använder insektsgift blir alla insekter drabbade på något sätt. Senast på tapeten har varit Neonikotinoider. Honungsbina har visats sig tappa orienteringsförmågan och hittar inte tillbaka till kupan om de utsätts för växtskyddsmedlet.

Jag har tur som har ekologiska jordbruk i direkt anslutning till mina kupor och där används inte sådana medel.

 

Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin

https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/binochhumlor/biodlingensroll.4.1a4c164c11dcdaebe12800044.html

 

Regn2017

 Temp2017Vind2017